zwanen rechts 2

Werkstress is niet altijd verkeerd

07 oktober 2014

De campagne ‘Check je werkstress’ van het Ministerie van SZW moet werkstress uit de taboe sfeer halen. Deze maand wordt er 22 miljoen euro aan ESF-subsidie verdeeld, onder meer om stress op de werkvloer aan te pakken.

 

Werkdruk en stress worden vaak vanuit een negatief perspectief benaderd. Dat is ook goed te verklaren: circa 30% van de zieke werknemers geeft werkstress aan als een van de oorzaken van hun verzuim. En dit is zo’n acht keer zoveel als vijf jaar geleden (Arboned). Toch is stress niet alleen maar negatief.

 

Gezonde (werk)stress bestaat namelijk ook. Het is een normale reactie van het lichaam. Tijdelijke stress helpt je om goed te presteren. Het maakt je alert, zorgt dat je geconcentreerd en efficiënt kunt werken. Allemaal signalen die je behulpzaam kunnen zijn en je voorbereiden op een belangrijke taak zoals een presentatie of een sollicitatiegesprek. Regelmatige stress waar je goed van kunt herstellen, houdt je lichaam gezond en optimaal. Stress maakt je dan sterker (Kaufer, 2013).

 

Stress is pas ongezond als het langdurig aanhoudt en er onvoldoende ontspanning tegenover staat. Als je een stressreactie hebt gehad, moet je lichaam daarvan herstellen. Hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je daarvoor nodig hebt. Bij veel stressmomenten en relatief weinig hersteltijd stapelt de stress zich als het ware op. De belasting (hoeveelheid stress) is dan groter dan de belastbaarheid (hoe je ermee om kunt gaan). Je raakt hierdoor uit evenwicht, waardoor je er inderdaad ziek van kan worden.

 

Om werkstress het hoofd te bieden is het goed om te weten dat stress zowel een gezonde als een minder gezonde kant heeft. Juist met die kennis kunnen werknemers en werkgevers samen beter bepalen waarin de oplossing moet worden gezocht. Is dat het verlagen van stress-activiteiten (belasting), het verbeteren van de wijze waarop je met stress omgaat (belastbaarheid) of juist de oplossing zoeken in beide?

 

Wil je zelf beter kunnen omgaan met (werk)stress? Kijk dan eens naar deze TED talk van psychologe Kelly McGonigal. Leerzaam voor iedereen die weleens voor een situatie staat waar de spanning van te voren goed te voelen is.

 

 

Dit artikel is geschreven door Roswitha Mans-Sijs, consultant bij RSMconsultancy

 

Ga terug Schrijf reactie

Diversiteit op werkvloer: meer acceptatie en lager ziekteverzuim

Lees meer >

^ Naar boven