zwanen rechts 2

Waar ben jij op gefocust? Sterke of zwakke kanten?

06 februari 2013

Ik raakte laatst aan de praat met een andere ondernemer over hoe moeizaam sommige mensen in organisaties met elkaar kunnen communiceren. Dat we elkaar niet goed begrijpen door niet duidelijk te zijn, er vervolgens slechte samenwerking ontstaat en de klanten dit ook gaan merken. Het gesprek ging verder over sterke en zwakke kanten van mensen. Met ons gezamenlijke gevoel dat er in organisaties nog te vaak de focus wordt gelegd op de dingen die niet goed gaan.

 

Eigenlijk is dit een zeer logische reactie. Het is namelijk ons reptielenbrein (oudste menselijke brein) dat dit gedrag automatisch aanstuurt. In de oertijd toen het om overleven ging en je snel een situatie moest inschatten was deze reactie erg handig. Wat te doen? Vechten, vluchten of bevriezen.

 

Ons reptielenbrein stuurt primair ons gedrag als we iets zien wat we niet willen. Dus wat is je eerste reactie als je een medewerker iets ziet doen wat niet goed gaat? Inderdaad, je laat je medewerker merken dat hij het niet goed doet. Vervolgens doet het voorval zich nog een aantal keer voor inclusief jouw reactie. En wellicht doe je voor hoe het wel moet. Totdat je je gaat afvragen of die medewerker het ooit nog eens gaat leren. Verklaarbaar gedrag, alleen niet altijd effectief en kost veel negatieve energie.

 

Als mensen kunnen we bepalen hoe we ons voelen en gedragen, dus kunnen we ook vanuit een positieve stemming reageren. Je kunt je richten op de dingen die wel goed gaan en die gaan verbeteren. Het voordeel hiervan is dat je gaat merken dat dingen beter/makkelijker gaan lukken, dat je blij en energiek wordt, en je gaat er nog meer voor doen om het nog beter te kunnen. Kortom, een positieve vicieuze cirkel is geboren. Als we dit in ons werk meer zouden doen, is het duidelijker waarin iemand uniek is en hoe we elkaar kunnen versterken. Dit zal zeker een gunstig effect hebben op onszelf en de organisaties waar we in werken.

 

Maak er een gewoonte van om dingen die al goed gaan te verbeteren. Ben je zelf goed in netwerken en vind je dat leuk? Denk dan eens hoe je dat nog beter kunt en wat dat je gaat opleveren? Of kijkend naar het eerder gegeven voorbeeld. Wat zou er zijn gebeurd als deze medewerker op zijn sterke kanten werd aangestuurd? Had hij dan dat werk nog steeds gedaan of al op een andere afdeling gezeten? Waar hij beter zijn kwaliteiten kan inzetten voor de organisatie, en zichzelf. Met positieve effecten op de resultaten, samenwerking en sfeer tot gevolg.

 

Kijk en luister naar dit filmpje van Marc Lammers over zijn ervaringen met trainen van het Nederlandse dameshockeyteam op zwakke maar vooral sterke kanten.

 

Meer lezen: Ontdek je sterke punten, Marcus Buckingham

 

Ga terug Schrijf reactie

Reacties:

It'll also save a lot of cash and time for those on addefeacdkgg
mometasone spray over counter efebgcdgdkba

Diversiteit op werkvloer: meer acceptatie en lager ziekteverzuim

Lees meer >

^ Naar boven