zwanen rechts 2

Hoe haal je uit je werknemers wat er in zit?

03 april 2013

We presteren allemaal het best als wat we doen in werk of privé-situatie bij ons past, we onze kwaliteiten aanspreken en daar energie van krijgen. Dit zouden we elke dag wel willen, helaas is dat niet iedereen gegund. Door de waan van de dag, je eigen beklemmende overtuigingen of omstandigheden kan het gebeuren dat je niet (meer) top presteert.

 

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, zo ook om je werknemers top te laten presteren. Gezondheidsprogramma’s, efficiënter werken, thuiswerken zijn een paar voorbeelden. Allemaal gericht op het realiseren van betere prestaties.

 

In dit artikel wil ik het dichter bij huis houden: bij jezelf. Want de enige persoon waar je echt invloed op hebt ben jij zelf. Lees hieronder drie tips waar jij als leidinggevende direct mee aan de slag kan om uit je werknemers te halen wat er ook in zit.

 

1. Echt luisteren

Wie herkent het niet. Je vraagt iemand hoe het gaat en je wilt eigenlijk helemaal geen gesprek voeren. Uit beleefdheid stel je de vraag toch maar je luistert niet. Feitelijk bereik je met zo’n gesprek helemaal niets. Aandacht voor anderen begint met echt luisteren. Je ogen en oren (en rest van je lichaam) zijn gericht op degene met wie je praat. Begrijpen wat je werknemer zegt en daar vervolgens ook op ingaan met het stellen van verduidelijkende vragen. Dan hoor je of je werknemer het project ook echt leuk vindt, hij hulp nodig heeft of wat zijn ideeën zijn om het nog beter te doen. En hoor je dus hoe het echt met hem gaat. Meer lezen over beïnvloeden door echt te luisteren lees dan dit artikel ‘For real influence, listen past your blind spots’.

 

2. Sterke kanten kennen, waarderen en versterken

Iedereen heeft sterke kanten, kwaliteiten in combinatie met vaardigheden en kennis die bij die ene persoon passen en (in combinatie) uniek zijn. Die persoonlijke kwaliteiten zorgen ervoor dat jouw team of afdeling elke dag producten maakt of een dienst levert wat jouw organisatie bestaansrecht geeft. Ken je ze van al je werknemers? Ja? Geweldig, dan kan je direct aan de slag met het geven van waardering voor wat je werknemers goed kunnen. Positieve feedback laat mensen groeien en leidt tot betere prestaties, wat vervolgens energie geeft om hun kwaliteiten nog meer te versterken. Een vicieuze cirkel is geboren. Heb je geen goed beeld van de sterke kanten van je teamleden? Zet dit onderwerp dan op de agenda van het volgende teamoverleg. Vraag naar hun sterke kanten, vul elkaar aan en luister. Je zult zien en merken hoeveel positieve energie dit onderwerp kan geven om samen het werk nog beter te willen doen.

 

3. Check regelmatig of het goed gaat

Tussentijds evalueren van projecten doe je waarschijnlijk regelmatig. Om te weten of je nog op koers ligt en te kunnen bijsturen. Hoe vaak heb je een gesprek(je) met je werknemers over hoe het met hen gaat? Waarin je het hebt over het werk, of zaken lopen zoals verwacht, en of je hen ergens bij kan helpen. Maar vraag dan ook eens naar zijn privé situatie, zijn persoonlijke ontwikkeling en wat hij of zij verder ambieert. Op die manier houd je elkaar scherp, kan je makkelijker bijsturen en weet je wat je aan elkaar hebt. Het regelmatig voeren van dit soort (informele) gesprekken zorgt voor duidelijkheid, wederzijds vertrouwen, minder ziekteverzuim en betere prestaties.

 

Start vandaag nog met het werken aan de prestaties van je werknemers. Zet je luistervaardigheden in, bespreek de sterke kanten met je team en waardeer ze, en maak er een gewoonte van om je werknemers regelmatig te vragen hoe het gaat. Je zult gaan merken dat door meer aandacht te geven aan je werknemers je veel meer informatie ontvangt wat je vervolgens weer kunt inzetten om nog meer uit je team te halen.

 

Geef je geen leiding aan anderen? Geef dan leiding aan jezelf en check deze drie tips eens voor jouw situatie. Hoe scoort jouw leidinggevende op deze punten en waarop kan hij/zij nog beter scoren? Nu uiteraard de vraag: Wat ga jij met deze informatie doen?

 

Dit artikel is geschreven door Roswitha Mans, zelfstandig adviseur op het gebied van HRM en organisatie.

 

Ga terug Schrijf reactie

Diversiteit op werkvloer: meer acceptatie en lager ziekteverzuim

Lees meer >

^ Naar boven