zwanen rechts 2

4 redenen waarom LEGO® SERIOUS PLAY® zo waardevol is

03 oktober 2017

Laatst heb ik een groep van zes medewerkers begeleid die zich mocht buigen over dé gewenste organisatie waar je met veel plezier werkt.  Aan de hand van methodiek LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) zijn de deelnemers hun ideeën om gaan zetten in bouwwerken van LEGO-steentjes en figuurtjes. Als begeleider merk ik ook nu weer dat deze methodiek veel oplevert. Lees hieronder de vier redenen waarom LSP zoveel waardevoller is dan een gewone meeting.

 

100% Aandacht van iedereen

Door de methodiek LEGO SERIOUS PLAY kunnen de deelnemers hun aandacht langer vasthouden. Aan de hand van een vraag bouw je je antwoord. Feitelijk laat je je handen het denkwerk verrichten en hoeven je hersenen dus minder te doen. Je houdt dus meer energie over voor andere zaken zoals luisteren, reageren en inspireren.

Daarnaast vindt iedereen het bouwen met de LEGO-blokjes leuk om te doen (na enige scepsis, ook in deze workshop). Nadenken met papier en pen voor je biedt zeer zeker minder fun.

 

Je weet meer dan je denkt

Alles wat we doen, denken, ervaren en vinden slaan we ergens op in onze hersenen. Al die informatie zit dus ergens verstopt. Als we bewust gaan nadenken bereik je als mens maar een relatief klein deel van die informatie. Door met je handen aan de LEGO-blokjes te ‘freubelen’ en tegelijkertijd over een vraag na te denken krijg je automatisch meer inzichten. Dit komt doordat je handen met 70% van je hersenen zijn verbonden.

Aangeven dat je een antwoord op een vraag niet weet, is dus met LSP voorgoed verleden tijd.

 

Ieders inbreng is belangrijk

Wie kent niet een meeting waar altijd dezelfde persoon het spits afbijt en een reactie geeft waarmee de toon al is gezet?

Met LSP bouwt iedereen zijn antwoord voordat hij reageert. Iedereen krijgt vervolgens de tijd om zijn antwoord te geven aan de groep. Reageren op elkaar blijft uiteraard mogelijk, alleen heeft iedere deelnemer zijn eigen antwoord al voorbereid. Een reactie als ‘Ik vind hetzelfde als mijn buurvrouw’ of ‘Alles is eigenlijk al gezegd’ komt niet meer voor. Met LSP bereik je een groter geheel van inzichten in een groep.

 

Een gedragen oplossing

Hoe lastig is het om naar een gedragen oplossing toe te werken? Door onduidelijkheid over wat we precies bedoelen, deelnemers die in de details verzanden en meetings die steeds saaier worden, is het vinden van een oplossing waar iedereen achter staat bijna onmogelijk geworden.

In deze workshop heeft de groep via individuele bouwwerken een organisatie gebouwd waar iedereen met plezier werkt. Via verschillende stappen is toegewerkt naar een gedragen oplossing waarin alle deelnemers zich konden vinden, en aangaven zich er ook voor willen hardmaken. Het gebruik van metaforen en 3D-modellen maken dat ons gevoel meer wordt aangesproken. Hoe iets voelt is een belangrijke leidraad voor het gedrag dat je vervolgens laat zien. Bijkomend voordeel van een 3D-model is dat de inzichten ook nog eens langer worden onthouden.

 

Ben je geinteresseerd in een LSP-sessie of wil je er meer over weten. Vraag het mij gerust.

Terug

LEGO® SERIOUS PLAY®

Lego Serious Play

Lees meer over workshops met LEGO SERIOUS PLAY

 

^ Naar boven