zwanen rechts 2

Duurzame Inzetbaarheid - Wat is het?

10 januari 2017

De term Duurzame Inzetbaarheid wordt steeds meer gebruikt, maar blijft voor velen een vaag begrip. Om de term wat tastbaarder te maken heb ik in hieronder beschreven hoe ik Duurzame Inzetbaarheid zie.

 

Op de website www.duurzameinzetbaarheid.nl staat het volgende:

 

'Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid.

Het gaat over thema’s als: gezondheid, betrokkenheid, werkplezier, ontwikkeling en fysieke belasting.

Fit zijn en veranderend werk zijn de twee variabelen die steeds op elkaar moeten aansluiten om duurzaam inzetbaar te zijn.'

 

'Duurzaam Inzetbaar zijn' is voor mij:

Een werknemer die vitaal is en met plezier kan blijven werken tot op hogere leeftijd. Het gaat dus over de situatie op dit moment, over een jaar maar ook over bijvoorbeeld 15 jaar. Aangezien de omstandigheden van het werk kunnen veranderen evenals de situatie van de medewerker, vergt dit monitoring en bijstelling op gezette tijden van beide partijen.

 

Duurzame Inzetbaar zijn is het gewenste resultaat dat we met elkaar, werknemers en werkgevers, zouden moeten willen bereiken. Dat dat een uitdaging is, is volgens mij wel duidelijk. Want wie van de werknemers is op dit moment echt ‘duurzaam inzetbaar’?

 

In plaats van kijken naar wat er nog niet is, kijk ik liever naar waar we naar toe willen. De gewenste focus maakt het makkelijker om vervolgens te bepalen wat er gedaan moet worden. In het volgende model staat aangegeven wat van zowel een goede werkgever als een goede werknemer wordt verwacht. In mijn optiek komen organisaties een heel eind in de richting van duurzame inzetbaarheid als aan de elementen uit het model gewerkt wordt. Misschien een idee voor jouw organisatie om de huidige praktijk eens naast dit model te leggen? 

 

Model 'Elementen die leiden tot Duurzame Inzetbaarheid'

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met mij op.

 

 

Terug

LEGO® SERIOUS PLAY®

Lego Serious Play

Lees meer over workshops met LEGO SERIOUS PLAY

 

^ Naar boven